maandag 16 april 2012

symbool van kracht

Ieder mens heeft in zijn/haar leven wel een gebied dat vraagt om wat extra aandacht en kracht, wat extra steun en support. Voor dat gebied in je leven kun je een krachtkleed maken. Je werkt dan een dag lang aan een doek en vilt jouw symbool van kracht zo tot een geheel, eventueel met behulp van de door jouw meegebrachte attributen.

Afgelopen vrijdag gaf ik aan een groepje van 4, waaronder 2 moeders met hun volwassen zonen, een workshop 'krachtkleed vilten'. Het was een hele bijzondere dag, vol diepgang en creativiteit. Jonge mannen die zich met aandacht bezig houden met zoals gekscherend werd genoemd 'van die vrouwendingen'. Terwijl oorspronkelijk het vilten ook door mannen gedaan werd. Marijke Eken schreef daar o.a. dit over.

Wat ik zo bijzonder vind is dat er op zo'n dag al viltend op een hele speelse manier van allerlei aspecten van jezelf en je leven aan de orde komen. Aan het eind van de dag gaat ieder met een heel eigen kleed vol symboliek naar huis, met hierin de vertaalde persoonlijke kleuren, kracht en betekenis.

Zo werd er een ''chakrakleed'' gepunched door een actieve dynamische vrouw: als ankerpunt voor regelmatige zelfzorg in een hectisch leven vol dienstbaarheid aan anderen.
Er werd een ''loslaatkleed'' gevilt door een moeder wiens leven een nieuwe fase ingaat, nu de kinderen bijna allemaal op zichzelf staan: herinneringen uit het verleden werden samengevoegd. Als een slang werd de oude huid afgelegd om ruimte te maken voor het nieuwe.
Bij weer een ander ontstond met veel liefde en zorg al viltend een engel, die plaats krijgt in een meditatiekamertje en als bron van troost en steun dienst gaat doen.
Ook werd er in een mandala een chinees teken van rust gevilt. Voor een jonge man die een ambitieus actief leven leidt vooral gericht op de buitenwereld, zal dit symbool helpen om niet alleen de weg naar buiten maar ook de weg naar binnen af te leggen.

Een paar dagen na de workshop kreeg ik van een van de deelneemsters een paar foto's opgestuurd. 
Ze liet me zien hoe je van een dunne zijde/vilten lap een ruimtelijk werk kunt maken door dit te verstevigen met een geraamte van ijzerdraad. Ze legde er een voor haar belangrijk stuk tekst in en versierde het geheel met kralen waaraan herinneringen verbonden waren. Op een sokkeltje van hout krijgt het een bijzondere allure.

Heb je interesse om ook jouw krachtkleed te maken? Ik kan het je van harte aanbevelen.
Breng je eigen groepje mee en op verzoek plan ik een datum in.


een yin/yang mandala met het teken van rust

een persoonlijke engel
Geen opmerkingen: