dinsdag 7 januari 2014

levenskunst voor als het tegen zit

In het leven gaat het je niet altijd voor de wind, soms heb je te kampen met zwaar weer, storm en tegenwind. Dan kan het gebeuren dat je je tegen je wil moet uiteenzetten met ziekte, onbehagen, ongemak, verlies, verdriet of pijn. Het voelt dan alsof alle kleur even uit je leven verdwenen is. Je hebt misschien bijna geen reden meer om vrolijk en vol levenslust te zijn. Je zo te voelen valt echt niet altijd mee.

Hoe houd je je blik helder, blijf je opgewekt en licht van geest, hoopvol en in vertrouwen bij wat er is en laat je ''het kopje'' niet hangen wanneer het leven zich van haar donkere kant laat zien? Dat waren zo wat vragen die ik me in de afgelopen weken regelmatig stelde, belast door eigen niet welbevinden en ziekte en verdriet van enkele mensen om me heen.

Als je niet lekker in je vel zit, dingen in je leven maar niet willen vlotten, je het gevoel hebt dat je er alleen voor staat of je je uiteen moet zetten met ziekte en pijn kun je wel wat oplichtende ondersteuning gebruiken. Voor al die momenten van zwaarte en ziekte hebben Saskia de Bruin en Liesbeth Lind een gratis App voor je mobiel gemaakt: levenskunst bij Ziek en Zeer.

De teksten willen je bemoedigen en inspireren. Je wordt even op andere gedachten gebracht en op je gezonde deel aangesproken. Leuk om doorheen te bladeren als je weer eens door al te veel leed bij ziek en zeer door zwaarmoedigheid en zwartgalligheid overvallen wordt.

Een kleine greep uit de teksten:

Soms verlies je even alle moed. 
Dat is normaal, dat mag, dat is te begrijpen. 
De beste bevrijding uit een draaikolk is je er even door mee te laten zuigen en dan weer boven te komen.

De natuur zit vol met loslaten. Als 't kan ga dan de natuur in of kijk desnoods natuurfilms. 
Leer van de natuur om mee te gaan met wat is. Zelfs als dat 'ziekte' is.

Je ziekte schrijven, tekenen, dansen, schilderen of zingen helpt. 
Creativiteit verzacht en verlevendigt alles.
 
waar zijn de kleuren gebleven?

Geen opmerkingen: