woensdag 23 november 2011

zielezaken

Gisteren schreef Jean Jacques Suurmond een mooie column in de Trouw over de ziel.

"De ziel is het geheim van wie we ten diepste zijn, groter dat de optelsom van alle aspecten van ons dagelijks bestaan. Voorbij alle redeneringen, is ze de bron van religie en kunst, van poëzie en muziek - zelfs van een vermoeden van oneindigheid. De ziel is het trillende web waar we ons verbonden weten met alles en iedereen."

Hij beschrijft hoe hij tijdens een workshop behandelaars in de gezondheidszorg laat ervaren wat de ziel is.
Ze maken op een A4 vel een zelfportret door van alles over zichzelf in steekwoorden te noteren. Dan vraagt hij: is dit nu alles wat je bent? Nee, eigenlijk niet, ik ben dit wel maar er is meer.... iets waarvoor ik even geen woorden heb.....bij dit meer aangekomen komen we in het landschap van de ziel. Daarna vraagt hij hen om in hetzelfde vel een gat te prikken en houdt er zijn hand onder.

"Het gat staat voor verlies van een of meer dingen aan de oppervlakte. Een mens kan zijn baan verliezen, of partner of kind. Dat is een uitnodiging om door het oppervlaktebestaan door de diepere laag van de ziel te zakken. Dan val je in de hand van God, zeggen gelovigen. Of, zoals Alice in Wonderland, door een konijnenhol in een wereld waar alles er anders uitziet. Mensen die zich bij een verlies in de ziel laten vallen, worden wijs en mild. Ze hebben nog wel verdriet, maar beseffen duidelijker dan ooit, dat ze veel meer zijn dan wat ze zijn kwijtgeraakt. De gaten die vroeg of laat in een mensenbestaan vallen, zijn niet alleen een kwelling maar ook een kans".

 
- bewoner van twee werelden -

collagetechniek zijdepapier
Jacinta

De laag van de ziel laat zich niet zo makkelijk voelen. Daarvoor kun je het beste even uit de stroom van willen en moeten stappen, je voor een tijdje terugtrekken uit de hectiek van alledag. Dan ontdek je dat je meer bent dan alle rollen die je vervuld, alle taken die je te doen hebt en leer je te voelen en herkennen van waaruit je je leven vormgeeft.
Soms ben je je bezieling een beetje kwijtgeraakt, leef je op de automatische piloot, overvraag je jezelf.
Ook kan het dragen van een verlies, op welke manier dan ook (gezondheid/baan/doel/dierbare etc.), van je vragen om een laag dieper te gaan in je leven, waar je opnieuw je bezieling weer kunt vinden.

Creativiteit ondersteunt je hier enorm bij en ook de natuur helpt je je weer te verbinden met wat waarachtig is in jezelf. Zoek je daarbij begeleiding of inspiratie: bij Studio Zafaran ben je hiervoor aan het juiste adres.

Geen opmerkingen: