dinsdag 7 februari 2012

over de streep

Een klasseweekend van mijn oudste zoon met als thema communicatie/feedback geven/zelfreflectie gaf bij thuiskomst veel gesprek en uitwisseling. Onderdeel van zijn boeiende weekendprogramma was o.a. het KRO programma ''over de streep'' (was vorig jaar op tv, maar wat ik helaas niet gezien heb), waarbij groepen scholieren elkaar op een wel heel indringende manier beter leren kennen.

In onderstaand filmpje (een tip van mijn zoon) krijg je hiervan een compilatie te zien. Het gaat om leerlingen van het IJburg College in Amsterdam. Ik vond het hartverscheurend mooi om te zien waartoe mensen in staat zijn (verbondenheid, oprechtheid, respect) als ze contact maken met elkaar voorbij de buitenkant, waar ze in alle openheid durven en kunnen delen wat er echt in ze leeft. Het kan me enorm raken om te zien dat we in staat zijn om elkaar vanuit gelijkwaardigheid en werkelijke betrokkenheid te ontmoeten.

Een item wat naar mijn idee nog heel veel aandacht behoeft.
Voor meer informatie: kro.nl/over-het-programma

Toevallig ben ik net een mooi klein boekje van Hans Stolp, 'mijn beschermengel en ik' aan het lezen, waar ook dit onderwerp in aangeroerd wordt.

Hij noemt het "een nieuw vermogen dat in onze tijd begint op te lichten: de mogelijkheid om tot voorbij de buitenkant van de ander te kijken en op die manier in verbinding te komen met het hogere zelf van de ander. Het is ook een vermogen dat ons tot bijzondere daden in staat stelt: namelijk om het hogere zelf van de ander tot leven te wekken. Liefde, aandacht en tederheid zijn krachten waardoor ieder mens opbloeit. Maar als wij met liefde, tederheid en aandacht ingaan op het verborgen hogere zelf van de ander, zal dat de ander helpen zich deze eigen innerlijke kracht bewust te worden. En hoe meer iemand zich die kracht bewust wordt, hoe sterker die in hem of haar tot leven komt. Elkaar wezenlijk zien betekent dus dat wij het hogere zelf in de ander geboren laten worden".Durf in kwetsbaarheid jezelf te zijn.
Durf jezelf te laten zien zoals je bent.

Alleen dan zal de ander ontdekken wie je echt bent.
Alleen dan zal die ander ontdekken
dat je niet alleen je angsten en je zorgen bent,
maar dat je zoveel meer bent
dan al die donkere gevoelens van verdriet en onmacht.

Die zal jouw diepste kern ontdekken,
die bron van vrede en vertrouwen
die in het verborgene leeft en stroomt in jouw ziel.

Hoe meer mensen deze stille kracht in jou ontdekken
en jou daarin bevestigen,
hoe meer je de weg leert vinden
naar die stille bron van vrede in jezelf -
en hoe meer je ook in het leven van alledag
zult leren putten uit die bron.

Zo groeien wij aan elkaar.

Hans Stolp (uit: Mijn beschermengel en ik)

3 opmerkingen:

Vlijtig Liesje zei

Mooi zeg! Ik heb ook wel eens wat van Hans Stolp gelezen. Ik vind hem een aparte dominee.

Anoniem zei

Elkaar wezenlijk zien betekent dus dat wij het hogere zelf in de ander geboren laten worden.
Raakt mij diep in mijn ziel, zooo moooi!!!
Dankjewel, Roos

www.hetjuwelenboek.blogspot.nl zei

Ik heb de tekst uitgeprint en boven m'n werkplek gehangen. Hij verwoordt precies wat er de laatste tijd gebeurt tijdens ontmoetingen. Wat fijn dat je het doorgeeft, zodat ik snap wat er gebeurt!